Jak tento blog funguje

dev

Po více jak roce nový zápisek. Po více jak roce jsem se konečně dostal k aktualizaci blogu. A co jsem to vlastně provedl? Jak to tu funguje? Je to lepší nebo ne? Více v článku.

Proč Grav?

Začal jsem být unavený z provozování blogu na Wordpressu. Uržovat Wordpress neustále aktualizovaný, protože na něj útočí kde kdo je nuda a otrava. Chtěl jsem zkusit něco více statického.

Grav není plně statický. Je to flat-file CMS. Je napsaný v PHP, takže si můžu plno věcí jednoduše přepsat k obrazu svému. Má množství pluginů a šablonovací systém napsaný v Twigu.

Společně se psaním blogu v Markdownu a jednoduchým deployem to byla jasná volba.

Deploy

Na samotný deploy jsem vzal deployer. Jednoduchý a přímočarý deployment tool opět psaný v PHP. Jednoduše si můžu dopsat jakýkoliv krok sám. Deployer toho moc neumí, ale samotný deploy flow umí skvěle a vše ostatní umožňuje jednoduše dopsat. Navíc má také množství recepies tedy pluginů.

Automatizace

Celé mi to spouští Gitlab CI na push/merge do master. Tak nemusím myslet na ruční pouštění deploye po každé změně, stačí git push. Navíc můžu celý tento blog pustit do světa jako open-source a přijímat merge requesty. Co více si může programátor přát :-)

Previous Post

Related Posts