1. Vyhneš se blbým dotazům

„Mám linux“ je spolehlivá věta, jak odpovídat na dotazy ohledně nových Windows i Mac OS X a vůbec na skoro všechno.

2. Nemusíš pomáhat s každou blbostí

Věty typu „Pomůžeš mi s programem XYZ?“ přestanou být problém. Prostě ten program nemáš a basta. Neznáš jej, v životě si jej neviděl a vůbec tazateli táhni někam!

3. Budeš si kupovat pořádnej HW

Protože pro ty nádstavce na procesor do USB nejsou ovladače 🙂 A abys dobře vybral, můžeš se dny a dny rejpat v recenzích. A až si ten kus železa koupíš, tak bude prostě fungovat. Tak to tu chodí, buď něco funguje hned nebo to nerozjedeš ani pomocí WooDoo rituálu.

4. Nemáš moc šancí k prokrastinaci

Pro linux totiž nejsou hry! Ale jako náhrada se hodí bod 3 nebo 7 😉 … Ale abych se přiznal, malinko kecám. Máme tu Steam a i několik Ačkovejch her, ale pořád je to malinko 🙁

5. Už žádný viry

Na Linux je jich prostě hrozně moc malinko a ještě málo účinnejch, takže šance, že tvůj křemíkovej mazlík nějakýho chytí, je opravdu mizivá.

6. Nebudeš shánět kdesi podivný instalátory

Všechny programy jsou v repozitářích a nainstaluješ si je pomocí klikátka – a těch pár, co není v oficiálním repozitáři, má vlastní repozitář. Kompilování každýho programu už moc nevedeme. Ale kdybys opravdu chtěl, vždycky tu bude Gentoo!

7. Vše si nastavíš přesně jak chceš

A s nastavováním si můžeš vyhrát daleko líp, než s kdejakou hrou! Věř mi!

8. Skriptování

Pro někoho denní chleba pro druhého odbočka od kompilování. Ať už píšeme stovky řádků, nebo jen napíšeme for file in *.png; do convert $file -rotate 90 rotated-$file; done vždy to stojí za to! (Místo několikahodinového hledání programu, který to na windows za nás udělá.) BTW znáš commandlinefu?

9. IDEčka/editory/kompilátory

Naprostá většina programovacích jazyků tu má nějaký IDE nebo aspoň kompilátor/překladač – budeš se tu cítit jako v programátorský bavlnce.

10. Docker nativně bez Vagrantu

Protože co je lepšího pro vývoj? Nahodíš si kontejner a nebordelíš si vlastní systém prací a kdo někdy pracoval se sdílením souborů na vagrantu mi dá za pravdu, že je to pomalý jak Windows 98 na Pentiu 1.

PS: Jestli tě zajímá, jak si při vývoji nebordelit systém a chceš si zkusit Docker, tak to tu sleduj!

Předchozí příspěvek Následující příspěvek

Related Posts