Jednoho krásného dne jsem si na můj milý notebook IBM T60p vylil při snídani trochu džusu smíchaného s vodou. Naštěstí to nebyla pro notebook žádná pohroma. Všechen džus odtekl dírkami v klávesnici na stůl, kde jsem ho utřel, stejně jako jsem pečlivě utřel notebook.

Ale jak určitě mnozí ví, sladké nápoje se netěší u klávesnic příliš velké oblibě. No prostě ještě tentýž den se klávesnice stala skoro nepoužitelnou, protože tlačítka šla ztuha zmáčknout a nevracela se, celé se to nějak zalepilo.

No a zde je pár postřehů z čištění tohoto díla. Kdo neumí klávesnici ze svého NB vyndat, ať se do toho raději nepouští. Ti ostantí, vyndejte klávesnici a hurá do díla:

Před začátkem doporučuji vzít foťák nebo mobil a klávesnici si vyfotit a připravit si nějaké promítací zařízení na obrázek, ať víte, kam která klávesa patří. Není nic lepšího než to zjistit pozdě 😉

Každá klávesa má pod sebou modrý klobouček, který zprostředkovává odpružení klávesy a samotné zmáčknutí mechanické elektrické části, sjednávající kontakt klávesy a tedy příslušný signál do PC. Každá klávesa je vypodložena dvojicí nožiček, které ji drží ve správné poloze. Velké klávesy mají ještě vodící dráty a mezerník ke všemu tyto nožičky dvě.

Na oddělávání jednotlivých kláves se mi nejvíce osvědčil malý plochý šroubovák, kterým jsem postupně z prava jednotlivé klávesy páčil. Nejprve zatlačit na jednu půlku nožky a vycvakonut ji z lůžka, potom na druhou a pak už jde celá klávesa velice lehce ven. U velkých kláves, vypodložených ještě vodícím drátem jsem nejdříve s trochou síly vypáčil drát, tak že jsem je vyhnul ze své vodící drážky. Dráty jsou pružné, takže se nebojte je trochu ohnout, vrátí se do původní polohy.

Až budou všechny klávesy venku hoďte je do nějaké misky s jarovou vodou a po zbytek procedury je tam nechte. Hezky se tím vyčistí. Tu kádinku s jarovou vodou doporučuju nechat si někde při ruce, bude se ještě hodit.

Nyní přicházi na řadu samotné čištění. Určitě už vidíte, jak je celá klávesnice hezky zasviněná, nezbývá nic jiného, než vzít něco na vyčištění. Mýmy nástroji byla pinzeta a vatičky do uší. Vatičky můžete v případě potřeby jemně namáčet právě v té jarové vodě. A nyní už nezbývá nic jinýho, než hezky mechanicky vytahat všechny vlasy, drobky, očistit další nečistoty z klávesového lůžka a utřít prach. Je to práce tak na hodinku a půl, možná dvě.

Až tohle všechno bude, je potřeba vypláchnout klávesy od jarové vody, nejlépe přes sítko pod tekoucí vodou a bacha ať některá neodpluje kanálem až k moři.

Následně musíme klávesnici zkompletovat. K tomu se bude hodit dříve pořízený obrázek na foťák a nebo fotografická paměť. Klávesy jednoduše nacvakujeme silou do svých lůžek, hezky tam zapadnou a není třeba se bát, že by se některá nějak poškodila. Já to dělal tak, že jsem nejdřív nasadil jednu stranu nožiček do lůžka a pak na celou klávesu pořádně zatlačil aby se zacvakla druhá strana. Pouze u kláves s vodícím drátem je nutné nejprve nasadit drát a pak zacvaknout klávesu.

Dále ještě přikládám fotografickou dokumentaci celého čištění pro lepší obrázek a pro představu, kolik bordelu se najde v rok a půl používané notebookové klávesnici.

Previous Post Next Post

Related Posts